Carregant Esdeveniments
  • Aquest esdeveniment ja ha passat.
09.11.2017 / 19:00
Categoria d'Esdeveniment:

Conferència “Epigenètica a la Salut i la Malaltia”, a càrrec del Dr. Manel Esteller.

Aula Magna (Campus Torre Frares)

Presentació a càrrec de la Dr. Ramon Pujol, degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC

L’epigenètica s’ocupa de les expressions dels gens. La música dels gens. La genètica seria l’abecedari i l’epigenètica l’ortografia i la gramàtica. Tenim un codi genètic que s’expressa d’una o altre manera també depenent de factors externs, que fan que tinguem bona o pitjor salut, unes o altres malalties, amb major o menor intensitat. Alhora, també sabem que hi ha molts factors externs que modulen l’expressió genètica; aquests factors epigenètics són bàsics en els càncers, en les malalties vasculars, en les malalties neurodegeneratives, en Alzheimer, en malalties rares, en l’envelliment cel·lular. Fins i tot investigacions apunten que les modificacions epigenètiques podrien ser heretades.

El tabac, l’alcohol, l’alimentació, l’activitat física, la conta- minació…, sabem que són factors epigenètics que actuen, interactuen amb els gens. Nosaltres, per tant, no som només ADN, aquests poden representar una part de la nostra salut i les malalties. Per tant, nosaltres i la societat tenim molta responsabilitat en la construcció de vides saludables i fins i tot de modular les malalties, més enllà dels tractaments específics convencionals. En el futur podrem fer intervencions epigenètiques igual que genò- miques.

Manel Esteller (Sant Boi de Llobregat, 1968). Graduat en Me- dicina amb honors per la UB 1992. Doctor en Genètica Molecular del Carcinoma Endometri 1996. Investigador Escola Ciències Biològiques i Mèdiques Universitat Sant Andrew (Escòcia, Reg- ne Unit), centrat en càncer mama hereditari. 1997-2001. Becari postdoctoral i investigador associat Universitat Johns Hopkins (Baltimore), centrat en la mutilació ADN i el càncer. 2001-2008 Laboratori Epigenètica Càncer CNIO. Des 2008 fins actualitat dirigeix Programa Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut Investigació Biomèdica Bellvitge (IDIBELL). Autor de més de publicacions originals acreditats, setze d’elles com a “paper altament citat” (Reuters). Ha rebut múltiples reconeixements, entre d’altres Premi Internacional Catalunya 2016. Gran divulgador social de la recerca. Ha publicat diversos llibres com Aposta per la Salut o No sóc el meu ADN.

Activitat coorganitzada amb: Osona Contra el Càncer i Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS). UVic-UCC

Col·labora: Obra Social “la Caixa”