Carregant Esdeveniments
  • Aquest esdeveniment ja ha passat.
17.12.2015 / 20:00
Categoria d'Esdeveniment:

Presentació de llibre – Maleïda. L’aventura de Jacint Verdaguer a l’Aneto

Presentació a càrrec de l’autor i de l’alpinista Ferran Latorre

Els estius de 1882 i 1883 Verdaguer va voler trepitjar el Pirineu de cap a cap per escriure el que potser seria el seu millor i més admirat poema, Canigó. Al llarg del trajecte va recollir les vivències, les converses, les llegendes, les tradicions i els mots que va sentir en unes llibretes de viatge que avui es conserven a la Biblioteca Nacional de Catalunya.

Bernat Gasull ha exhumat aquestes llibretes, ha resseguit dietaris i cròniques d’alpinistes, ha explorat fotografies
i mapes des del més antic fins a les imatges per satèl·lit
de Google Earth i ha resseguit cada pam de muntanya buscant els vells camins de Verdaguer. Per pujar la Maleïda, Verdaguer comptava només amb la seva fortalesa, uns guies inexperts, uns mapes incomplets i unes sabates que avui ningú gosaria calçar-se per emprendre una aventura d’aquesta alçada.

El resultat és un viatge apassionant d’investigació i descoberta, en companyia del poeta i del caminant que encomana les ganes de reviure la ruta verdagueriana.

Bernat Gasull i Roig (Barcelona, 1971). Biòleg de formació
i afeccionat al muntanyisme, ha publicat Les ascensions de Verdaguer al Pirineu. Guia d’itineraris per resseguir les ascensions que Mossèn Cinto va realitzar als cims del Pirineu (Cosse-tània, 2008), on es recullen els itineraris de 29 cims que va assolir el poeta entre els anys 1878 i 1883. A més ha publicat diversos articles en revistes, sobretot de muntanya, i conferències i xerrades divulgatives sobre la relació de Verdaguer amb l’alta muntanya pirinenca. El vessant excursionista de Verdaguer és també un dels protagonistes de la seva obra de ficció Viatge a l’illa dels pingüins (Voliana, 2013).

Ferran Latorre (Barcelona, 1970) és alpinista, fotògraf, càmera
i periodista de viatges. Va treballar dotze anys com a càmera
del programa de TVE Al Filo de lo Imposible i ha dut a terme expedicions a Àsia, Groenlàndia, l’Antàtida, Estats Units, etc. A l’Himàlaia ha escalat 11 vuit mils, l’últim el K2. Escriu en mitjans especialitzats i col·labora periòdicament amb La Vanguardia. Ha escrit el llibre Conversaciones con Maurice Herzog. Ha guanyat dues vegades el Piolet d’Or atorgat per la Federació espanyola i el premi de periodisme de muntanya del Festival internacional de Cinema de Muntanya de Torelló.