Carregant Esdeveniments
  • Aquest esdeveniment ja ha passat.
06.10.2017 / 19:30
Categoria d'Esdeveniment:

Sobre la veritat – Cicle de conferències

Temple romà de Vic

La pregunta sobre la Veritat, lluny d’ésser una qüestió tècnica reservada als especialistes, és un problema candent que afecta a l’home concret de carn i ossos. Existeix tal cosa com la Veritat? Si és així, l’home és capaç d’accedir a ella? L’esfera pública o política i, fins i tot, la vida quotidiana, haurien d’ordenar-se d’acord amb una idea de Veritat?  Quina és aquesta idea? L’Art manté alguna relació amb la Veritat? Tota ficció és equiparable a la mentida? Al voltant d’aquetes qüestions i d’altres que puguin sorgir volem dialogar al llarg d’aquest cicle sobre la Veritat

 

Dissabte 23 de setembre, a les 18.30h

Presentació, a carrèc d’Abel Miró filòsof (UB) Patronat d’Estudis Osonencs i coordinador del cicle.

“Plató i el desig de veritat”, a càrrec d’Antoni Bosch-Veciana (Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull).

Antoni Bosch-Veciana és doctor en filosofia i llicenciat en filosofia i en teologia. Director de la secció de Filosofia Antiga de la Societat Catalana de Filosofia (2001-2011).[3] És membre numerari de la International Plato Society i del Centre d’Études sur la pensée antique “Kairos kai Logos” de la Université d’Ais de Provença. És també membre de la Secció Mediterrània de la International Plato Society. Així mateix, és membre del Consell de Direcció de la revista Comprendre. Revista catalana de filosofia (URL). Ha impartit cursos sobre Plató i els platonismes, filosofia i literatura grega, antropologia filosòfica i hermenèutica, entre d’altres. Ha escrit llibres i articles sobre aquestes temàtiques. És membre del Consell Editorial de la revista Anuari de la Societat Catalana de Filosofia. Revista de Filosofia (Institut d’Estudis Catalans) i del Grup de Recerca de la Universitat Ramon Llull: «Filosofia i Cultura».

 

[Pausa/Berenar]

 

“Realitat i ficció segons Aristòtil”, a càrrec de Magdalena Bosch Rabell (Universitat Internacional de Catalunya).

Magdalena Bosch és professora titular a la Universitat Internacional de Catalunya, on imparteix ètica i estètica. Va estudiar Filosofia a la Universitat de Barcelona. Va realitzar el doctorat en aquesta mateixa universitat amb una tesi sobre “Metafísica de la intencionalitat”. Al llarg de la seva trajectòria acadèmica ha desplegat dues línies d’investigació, ambdues d’orientació antropològica: una centrada en l’àmbit de l’ètica i, l’altra en l’àmbit de l’estètica. Sobre la seva recerca en estètica, pot destacar-se l’estada d’investigació d’un any que realitzà a Munich (2004), i una altra de tres mesos, a la mateixa ciutat, l’any 2008, i el seu llibre El poder de la belleza (EUNSA 2012). Sobre ètica, a més de diversos articles vinculats al tema, ha publicat una introducció a l’ètica aristotèlica: La ética amable (EUNSA 2015). Més recentment ha estudiat qüestions d’ètica aplicada a l’empresa i d’espiritualitat en el lloc de treball.

Presenta i modera l’acte: Gina Traveria, filòsofa.

 

Divendres 6 d’octubre, a les 19.30h

Taula rodona sobre Art i Veritat

 

Intervindran:

Giuseppe Di Giacomo: Catedràtic d’Estètica de la Universitat de Roma La Sapienza. És fundador i membre del comitè científic de la Societat Italiana d’Estètica. Dirigeix diverses col·leccions editorials i forma part del consell científic de les revistes Paradigmi i Rivista di estetica. Ha publicat diverses monografies a l’entorn de l’art, de l’estètica i la filosofia, com ara Dalla lógica all’estetica. Un saggio intorno a Wittgenstein (1989); Estetica e letteratura. Il grande romanzo tra Ottocento e Novecento (1999); Icona e arte astratta. La questione dell’immagine tra presentazione e rappresentazione (1999); Introduzione a Paul Klee (2003); Alle origini dell’opera d’arte contemporanea (2008), Beckett ultimo atto (2009). Recentment ha publicat estudis sobre artistes contemporanis com ara Kandinskij, Tàpies o Kiefer. Ha estat director del Museo Laboratorio di Arte Moderna de la seva universitat.

 

Lluís Solà: Ha estat membre fundador i director de la revista de poesia Reduccions (1977). Ha fundat i dirigit el Centre d’Osona de l’Institut del Teatre i el Centre Dramàtic d’Osona. És autor i director de teatre. Ha dirigit obres de Brossa, Strindbert, Èsquil, Yusaki Zeami, etc. Ha presentat espectacles de poesia de Verdaguer, Bartra, Bauçà, Riba, Vinyoli i altres poetes. Ha estat professor als tres nivells de l’ensenyament, activitat que considera una experiència capital. Ha publicat La paraula i el món (2013), assaig sobre diversos autors catalans. Ha traduït textos de Kafka (El castell), Dürrenmatt (Grec busca grega), Beckett (Fi de partida), Handke (La cavalcada sobre el llac de Constança), Pound, Ungaretti, Rimbaud, Pessoa i altres poetes. Ha publicat els volums d’obra poètica De veu en veu I (2001), L’arbre constant II (2003), Al llindar de l’ara III (2010) i Entre bellesa i dolor IV (2010) i és Premi Nacional de la Crítica (2002). També ha publicat l’assaig filosòfic Llibertat i sentit. Reflexions sobre la condició humana (2017).

Presenta i modera l’acte: Ignasi Roviró (URL i Col·legi Sant Miquel dels Sants).

 

Dimecres 18 d’octubre, a les 19.30h

Taula rodona sobre Política i Veritat.

 

Intervindran:

Miguel Candel: Doctor en Filosofia per la UB (1976) amb una tesi sobre la lògica d’Aristòtil. Traductor de l’Organon, del De caelo i del De anima aristotèlics. Traductor a les Nacions Unides (Nova York) i a la Comissió Europea (Luxemburg). Catedràtic de Grec d’IES i professor titular d’Història de la Filosofia Antiga i Medieval a la Facultat de Filosofia de la UB de 1971 a 1977 i de 1992 fins a 2015. Director del Departament d’Història de la Filosofia, Estètica i Filosofia de la Cultura de la Universitat de Barcelona de 2004 a 2012. Actualment, professor emèrit al Departament de Filosofia de la mateixa universitat. També ha investigat el pensament marxista, com posen de manifest els articles: “El marxismo, hoy”, o bé “Marx y la realidad del comunismo”.

 

Joan Torra: Nascut a Manresa el 1954. Prevere del bisbat de Vic des del 1982. Llicenciat en Teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya el 1987, diplomat en Teologia i Ciències Patrístiques per l’Institut Patrístic Augustinianum de Roma el 1990 i doctorat en Teologia novament a la Facultat de Teologia de Catalunya el 2017 amb una tesi sobre “La sacramentalitat de la Pasqua en les cartes 54 i 55 de Sant Agustí”. Professor de patrologia a la Facultat de Teologia de Catalunya, a l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona, i als Instituts Superiors de Ciències Religioses de Vic, ISCRVIC, i de Barcelona, ISCREB. Actualment rector de les parròquies de Torelló.

Presenta i modera l’acte: Albert Espona (Col·legi Sant Miquel dels Sants)

 

Activitat coorganitzada amb el Patronat d’Estudis Osonencs

Totes les conferències tindran lloc al Temple Romà de Vic. Carrer del Pare Xifré, 2. 08500 Vic

Col·labora: Col·legi Sant Miquel

Recinte
Temple romà de Vic
Carrer del Pare Xifré, 2, 08500 Vic, Barcelona
Vic, Espanya
+ Mapa de Google