L’alimentació serà l’eix central de la nova temporada de l’Ateneu de Vic

El dietista i nutricionista Julio Basulto, els cuiners Maria Nicolau i Pep Salsetes, i el director del documental dels germans Roca, Alberto Utrera, principals protagonistes de la programació.

L’Ateneu de Vic dedicarà els darrers mesos de l’any (de setembre a desembre) a parlar de l’alimentació, un dels grans reptes de present i de futur de la societat d’avui per les implicacions que té en el medi ambient, la salut i l’economia.

Una de les activitats més destacades serà la taula rodona “Què haurien de menjar els nostres fills?”, a càrrec del dietista i nutricionista Julio Basulto, professor associat del grau en Nutrició Humana i Dietètica de la UVic-UCC i autor, entre altres llibres, de l’èxit de vendes Come mierda. Acompanyat per la doctora en Psicologia i diplomada en Nutrició Humana i Dietètica Cristina Vaqué i de la infermera pediàtrica Concepció Font, els tres experts parlaran de per què cada any moren dos milions de persones per culpa de les malalties cardiovasculars provocades per la mala alimentació i per què la població infantil amb sobrepès s’ha triplicat en els darrers quinze anys. L’acte tindrà lloc el dia 13 d’octubre, a les 18.30 h, a la Biblioteca Pilarín Bayés.

Una altra proposta és la xerrada tastet que portaran a terme la cuinera del Ferrer de Tall, Maria Nicolau, i el cuiner, pagès, escriptor i guardià de llavors Pep Salsetes, acompanyats del gastrònom Pep Palau. Aquesta sessió, prevista per al dia 26 d’octubre, a les 19.00 h, a la Sala Modernista del Casino, convidarà a reflexionar sobre la importància de tornar a cuinar a casa, a més de valorar la cuina tradicional arrelada al territori com a vector de transformació social. L’acte comptarà amb la col·laboració d’Osona Cuina.

Un altre dels plats forts serà la projecció del documental dels germans Roca Sembrando el futuro i la conversa posterior amb el seu director, Alberto Utrera. El documental  posa el focus en l’amenaça que suposa la pèrdua de biodiversitat dels cultius a través d’un recorregut que comença amb el testimoni de la mare dels germans Roca i acaba fent un viatge per tot el món. L’acte tindrà lloc el 23 de novembre, a les 19 h, a la Biblioteca Pilarín Bayés.

Acabaran de completar el cicle sobre alimentació la xerrada sobre “Nous aliments, noves fonts de proteïna: necessitat o moda?”, que tindrà lloc el 14 de desembre, a les 19 h, a la Biblioteca Pilarín Bayés, i “Salut i medi ambient: el cas dels antibiòtics”, el dia 9 de novembre a les 19h al Casino.

Més enllà d’aquest eix central, l’Ateneu acollirà també altres activitats, com la presentació del llibre El vicecònsol, de Xavier Serra, o l’activitat que s’inscriu dins els actes de la Nit Europea de la Recerca, “Fem un got de ciència!”, que a través de quatre microxerrades a càrrec de diferents investigadors vol acostar la ciència i el coneixement a la ciutadania.

Promoure la creativitat intel·lectual  i divulgar el coneixement

L’Ateneu va néixer l’any 2015, sota l’impuls de l’Ajuntament de Vic, el Casino de Vic i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, amb l’objectiu de promoure l’activitat intel·lectual mitjançant la proposta de diàlegs oberts, transversals i constructius; de fomentar la creativitat intel·lectual, artística i participativa, i de contribuir a la cohesió social de la ciutat de Vic i de la comarca d’Osona. A més, facilita la col·laboració de la UVic-UCC de la transferència del coneixement cap a la ciutadania.