S’estrena el documental sobre l’Orquestra Inclusiva de la UVic

La presentació comptarà amb la presència del músic i director, Jordi Savall

El llargmetratge explica la naturalesa de l’Orquestra inclusiva a través d’assajos i entrevistes a persones de dins i fora l’orquestra.

El proper dimecres, 16 de febrer, a les 19h, tindrà lloc a l’espai ETC de Vic la presentació del documental de llarga durada “Visca el dimecres. Una altra cara de la música” sobre l’Orquestra Inclusiva de la UVic. La presentació comptarà amb la presència del músic i director Jordi Savall, reconegut arreu del món, a més del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños.

El llargmetratge es basa en la història de l’execució d’una sola peça, des del moment que l’Orquestra Inclusiva de la UVic comença a assajar-la fins que arriba l’hora del concert. La peça escollida és “La Passarella dell’Adio” de Nino Rota, que forma part de la banda sonora original de la pel·lícula de Fellini “Otto e mezzo”.

 El director del documental és Miquel Pérez, expert en cinema i exprofessor de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes,  mentre que la gravació ha anat a càrrec del professor de departament de Didàctica de les Arts i les Ciències, Arnau Vernis.

El documental  reflecteix el procés de gestació dels materials i dels assajos, des del principi fins al concert final, alternant entrevistes als músics, al director Lluís Solé i a l’ajudant de direcció, Mercè Carrera, i inclou moments de les vides d’alguns dels participants de l’orquestra. També compta amb la participació del divulgador musical de Catalunya Música, Joan Vives, i del mateix Jordi Savall, el qual va visitar un dels assajos de l’orquestra el juny passat. 

El rodatge va començar l’abril passat i ha anat recollint els diferents moments dels assajos que  l’orquestra realitza  cada dimecres al migdia a l’Aula de Música, i darrerament a causa de la covid, al pati dels Emboirats a l’edifici de Miramarges.

Un projecte únic, obert a tothom 

L’Orquestra Inclusiva de la UVic fa 10 anys que apropa la música instrumental a qualsevol persona que ho vulgui sense necessitat de tenir coneixements musicals previs, sigui de dins o de fora la universitat. És un projecte obert a la ciutadania, cooperatiu, multidisciplinar i transgeneracional que practica els valors de la solidaritat, l’esforç i el compromís. Va començar amb trenta persones i ara ja arriben a la cinquantena. Entre les seves files hi ha estudiants, personal d’administració i serveis, professorat, investigadors, persones jubilades, amb diversitat funcional, i fins i tot infants. 

“Som conscients que l’Orquestra Inclusiva és un fenomen força únic en el món i aquest documental ens servirà de carta de presentació quan la presentem en congressos i fòrums internacionals”, diu Lluís Solé, mentre admet que li agradaria “que també servís per animar a altres col·lectius a tirar endavant projectes veritablement inclusius com aquest”.

Un cop vist el documental, hi haurà un cinefòrum en el qual participarà el director, Miquel Pérez, la directora del departament de  Didàctica de les Arts i les Ciències de la UVic, Laia Solé, i el director de l’Orquestra, Lluís Solé.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.