Carregant Esdeveniments
14.12.2022 / 19:00
Categoria d'Esdeveniment:

Nous aliments, noves fonts de proteïna: necessitat o moda?

Biblioteca Pilarin Bayés

Dimecres, 14 de desembre, 19.00 h

Participants: Guillem Martí, Mariona Pratdesava, Imma Puigcorbé i Míriam Torres
Moderador: Ricard Carreras

La malnutrició en totes les seves formes i la degradació del medi ambient i dels recursos naturals constitueixen dos dels principals reptes als quals ens enfrontem com a societat. A més, la previsió de creixement de la població (es preveuen més de 10.000 milions de persones l’any 2050) fa que haguem de reflexionar sobre com s’alimentarà tota aquesta població de manera saludable i sostenible.
Alhora, l’emergència climàtica derivada de l’esgotament dels recursos naturals i del canvi climàtic també exigeix la millora de l’alimentació poblacional, ja que la manera com produïm els aliments i com els consumim també afecta la salut de les persones i del planeta.
Per on passa la solució a tots aquests problemes? Per un canvi en el conjunt de la cadena de valor agroalimentària? Cal buscar fonts proteiques alternatives, més enllà de les proteïnes vegetals ja existents, com poden ser les algues, els insectes o la carn cultivada?

 

Ricard Carreras
Veterinari i doctor en producció animal, especialitat en producció porcina. Actualment treballa al Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic promovent projectes de desenvolupament rural sostenible. També col·labora amb l’escola agrària de Manresa impartint classes de producció ramadera ecològica i de pràctiques per mitigar i adaptar la producció agroramadera al canvi climàtic.

 

 

Guillem Martí
Ramader de cabra pirenaica alimentada al sotabosc de la Vall del Ges. Col·laborador de l’Escola de Pastors de Catalunya. Té un ramat d’unes 170 cabres a la finca de la Vall (Sant Pere de Torelló). Especialitzat en la silvopastura, una tècnica de pastura utilitzada per a la prevenció de grans incendis forestals. 

 

Mariona Pratdesaba
Enginyera tècnica agrícola especialitzada en explotacions agropecuàries que es dedica a la gestió de projectes col·labortius a INNOVACC, Clúster català de la carn i la proteïna alternativa. Originària de la Plana de Vic, de família de pagesos que actualment gestionen ramats de vaca bruna dels Pirineus. Apassionada de la terra, la gastronomia del país i dels productors locals.

Imma Puigcorbé
Veterinària rural especialitzada en boví i zootècnica. Nascuda al Mas el Lladré de Les Llosses, filla de pagès, neta de pagès i besneta de pagès. És també coneguda i reconeguda per reivindicar el paper de la dona a la pagesia, per la seva implicació en les reclamacions del sector agrari, com la defensa d’un preu just per a la llet, i per protagonitzar debats en què defensa el sector ramader de les crítiques dels col·lectius animalistes.

Míriam Torres
Degana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC i professora del grau en Nutrició Humana i Dietètica de la mateixa Facultat. Doctora en Nutrició i Metabolisme, llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments i diplomada en Nutrició Humana i Dietètica. Membre del Grup de Recerca en Metodologia, Mètodes, Models i Resultats de la Salut i les Ciències Socials (M3O) de la UVic-UCC. La seva recerca se centra en l’estudi de les propietats dels aliments i en la millora del seu perfil nutricional per aconseguir una alimentació més saludable i sostenible. 

 

Recinte
Biblioteca Pilarin Bayés
Passeig de la Generalitat, 1
Vic,
+ Mapa de Google